Fıkıhta iktiza ne demek?
İktiza, bir şeyin yapılması veya yapılmaması gerektiğini (vücud ve yokluk) belirlemeyi içerir. Bu, kesinlik (zorunluluk) yoluyla veya terkin caizliği yoluyla olabilir. Bu nedenle, zorunlu hüküm, zorunlu, zararlı, yasak ve mekruh içerir.
Tutya ne demek TDK?
1. Zink. 2. Sürme, tûtiyâ: Gözünüze girersek uğurlu oluruz / Biz çeşm-i alîle tûtya’yız (Dânişliyiz).
Bizzat-i ne demek?
“Kişisel” kendiliğinden olan anlamına gelir, “kişisel” kendisi anlamına gelir.
Bizatihi ne demek TDK?
TDK’ya göre “bizatihi” kelimesi “kendiliğinden” anlamına geliyor. Ama aynı zamanda “özünden, kökeninden” anlamına da geliyor.
Fıkıhta iktida ne demek?
İktida, sözlükte “birine uymak, onun yaptığını yapmak, onu örnek almak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak ise, cemaatle namaz kılan kimsenin imama uyması anlamına gelir.
Nassın işareti ne demek?
İşari/Tasavvufî Tefsir’de ayetlere yapılan işari yorumlara genellikle “ayetin işareti” denir. Fıkıh usulünde “metnin işareti” veya “ayetin işaretinin işareti” gibi kullanımlar vardır ve bu ifadeler, metin hüküm ayetlerinde ayetin işaretine dayalı bir anlam/belirlemenin varlığını vurgular.
Tenakus etmek ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: kaçınmak için.
Tahribe ne demek TDK?
Arapçadan dilimize geçen “harap” sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün sözlük anlamı “bir yere veya bir şeye zarar vermek”tir. Sözcüğün çoğul hali yıkım olarak yazılır. Metaforik olarak yıkım, duyguları incitmek ve düzeni bozmak anlamına gelir.
Takyit ne demek TDK?
[1] Bir davranışı bağlamak, sınırlamak, belirli koşullara bağlamak, kaydetmek.
Keşif ne demek kısaca?
Keşif, bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmak. Keşif, yasal kanıt bulmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Kaşif, keşifler yapan kişi. Coğrafi keşifler.
Darülfünun ne demek TDK?
Darülfünun (Osmanlı: دار الفنون) “üniversite” anlamında kullanılan bir kelimedir ve Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (bilimler) kelimelerinden türemiştir. Ayrıca 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünunu’nu da ifade eder.
Tevekke ne demek?
TEVEKKEL: Sözlük anlamı “her şeyi kaderine bırakmak” olmasına rağmen halk arasında “aptal” olarak da kullanılır.
Sükse nedir?
Geçmişi Gizle Geçmiş Ayrıntıları Geçmişi Temizle Geçmiş: Başarılı.
Sabuh ne demek TDK?
Adı. [Sabahları uyku halini gidermek için içilen içecek.]
Zakir TDK ne demek?
Kelime anlamı; Tasavvuf, İslam’da yükselmek için zikir çeken kişidir.
Fıkıhta sübût ne demek?
“Sağlam, yerinde duran, güçlü ve kesin” anlamına gelirken, “sübut” gerçek olmak ve kesin olarak var olmak anlamına gelir. Dinimizde Tanrı’nın sıfatları iki kısma ayrılır: özsel ve somut. İslam literatüründe Allah “zorunlu bir varlık” olarak tanımlandığından, çarşı, bilgi ve tekwin gibi sıfatlara sübuti denir.
Fıkıhta delâlet ne demek?
Sözlükte “talimat” anlamına gelen Dalalet kelimesi, dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimlerle yakından ilgili olup, söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi her şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade eder. Yaygın olarak kullanılan bir kavramdır.
Tahyir olayı nedir?
Fıkıhta mükellefin yapabileceği veya yapmayacağı fiilleri ve fıkıhta ibaha adı verilen bir takım yetki ve salahiyetlerin amacını veya sonucunu belirtmek için kullanılan bir terimdir.
İtikadi hüküm ne demek?
Buna göre her Müslümanın inanması gereken dinî hükümler, açık ayetlerden ve mütevatir hadislerden çıkarılan hükümlerdir. Ahad rivayetlerden veya manası belirsiz metinlerin yorumundan çıkarılan sahih hükümler bağlayıcı değildir.